22 начина, по които хипербаричната кислородна терапия (HBOT) може да ви помогне.

1. ХБОТ увеличава растежа на стволови клетки

Според проучване публикувано в Американския журнал по физиология на сърцето и кръвообращението, типичен курс с хипербарна кислородна терапия увеличава с осем пъти броя на стволовите клетки, циркулиращи в тялото на пациента. Стволовите клетки, наричани още прогениторни клетки имат решаваща роля при възстановяването от травми. Стволовите клетки се намират в костния мозък на хората и животните и са способни да променят своята природа, за да станат част от различни органи и тъкани. В отговор на травмата, тези клетки се движат от костния мозък до увредените места, където се диференцират в клетки, които подпомагат процеса на оздравяване. Движението или мобилизацията на стволови клетки може да бъде предизвикано от различни стимули – включително фармацевтични лекарства и лечение с хипербарен киослрод. Лекарствата са свързани с множество странични ефекти, докато хипербарния кислород носи значително по-малък риск от такива ефекти. „Това е клинично най-безопасният начин за увеличаване на циркулацията на стволови клетки, далеч по-безопасно от всеки друг фармацевтичен вариант“, казва Стивън Том, доктор по медицина, професор по спешна медицина в Медицинския университет на Пенсилвания и автор на изследването. „Това проучване предоставя информация за основните механизми на хипербарния кислород и предлага нова теоретична терапевтична възможност за мобилизирането на стволови клетки.“
Само за за медицинската ХБОТ е доказано, че предизвиква този ефект.
Проучването е проведено в стоманени, медицински камери при налягания по-големи от 1.5ATA (по-точно 2.0ATA), което е почти 10 метра морска вода. Много производители на надуваеми хипербарни камери и клиники рекламират това вълнуващ откритие без да имат оборудването да го повторят. Моля, вижте подробностите от изследването по-долу, публикувани в Американския журнал по физиология – Физиология на сърцето и кръвообращението, за да видите подробностите за лечението. https://ajpheart.physiology.org/content/290/4/H1378.long

2. ХБОТ значително намалява подуването

Разширяването на кръвоносните съдове в следствие на увреждане на тъканите води до увеличен приток на кръв. Това увеличаване на кръвния поток заедно с реваскуларна пропускливост (движение на течности към и от кръвоносните съдове) служат за да увеличат белтъците и течностите извън кръвоносните съдове като по този начин намалят подуването на тъканите. ХБОТ значително намалява подуването и свързаната с него болка. Когато снабдяването с кислород намалее, се увеличава притока на кръв, което само засилва отока и пречи на възпалителния процес, който подпомага започналото заздравяване.
Хипербарната кислородна терапия намалява съдовата вазодилатация и пропускливост чрез увеличаване на съдържанието на кислород в кръвта.

3. ХБОТ значително намалява отоците

Появата на оток (подуване) се причинява от редица фактори, като увеличено локално кръвоснабдяване и увреждане на локалните кръвоносни и лимфни съдове. Натискът от оток върху съседните тъкани може да наруши кръвообращението. Когато това налягане се доближи или надвиши това в кръвоносните съдове, тогава притока на кръв ще се намали или ще спре напълно. Подуването също допринася за тъканната хипоксия (недостиг на кислород в тъканите), като увеличава разстоянието между капилярите (най-малките кръвоносни съдове) и клетките, което затруднява клетъчната функция, метаболизма и възпалителния процес чрез увеличаване на дифузионното разстояние (движение на частиците от област с висока концентрация до област с ниска концентрация).
Хипербарната кислородна терапия е в състояние да се справи с увеличеното разстояние на дифузия от кръвоносните съдове към клетките чрез увеличаване на съдържанието на кислород в кръвта, което води до повишена доставка на кислород до клетките и тъканите, намаляване на възпалителния процес, като по този начин се ускорява лечението и възстановяването на тъканите.

4. ХБОТ значително намалява възпалителния процес

Първоначалната реакция на организма към нараняване е възпалението. Възпалението е процес, при който клетки като фагоцитите (бели кръвни клетки) получават достъп до увредените тъкани, за да предотвратят инфекцията и да позволят започването на лечение. Намалената доставка на кислород влияе значително върху възпалителния процес, тъй като клетките участващи във възпалението са кислородно зависими. Ако се намали притока на кислород, възпалителният процес и заздравяването ще бъдат ще бъдат засегнати.
Повишения приток на кислород насърчава вазоконстрикцията, когато кръвоносните съдове в тялото стават по-малки, което причинява реабсорбция на течности и спомага за намаляване на отока, като същевременно поддържа тъканите добре оксигенирани. Това подпомага клетките на възпалителния процес да отстранят на клетъчните отпадъци и микроорганизми, които предотвратяват инфекцията. Белите кръвни клетки имат повишена клетъчна енергия, която ускорява тяхната активност и намалява времето на възпалителния процес.

5. ХБОТ подобрява обхвата на движение

След хипербарна кислородна терапия, отокът намалява и изчезва по-бързо. В резултат на това болката ще бъде по-малка, което позволява да се върне обхвата на движение докато лечебният процес набира скорост и възпалението намалява.

6. ХБОТ увеличава производството на колаген

След първоначалния процес на заздравяване в отговор на възпалението и предотвратяването на инфекцията, идва следващата стъпка при заздравяването на тъкани/рани. Колагенът е съединителната тъкан, произвеждана от фибробластите, възстановителните клетки на тялото. Колагенът действа като основен слой в зарастването на раната и ѝ помага да се затвори и заздравее. Образуването на колаген и заздравяването/възстановяването на раната силно зависи от наличието на адекватни количества кислород. Самото производство на колаген от фибробластите също е изключително зависимо от наличието на кислород.
Тъй като хипербарната кислородна терапия значително увеличава кислорода в кръвта, това от своя страна дава възможност за свързване и укрепване на тъканите и фибробластите, за да произвеждат повишено количества колаген, необходим за лечението на рани и увредени тъкани.

7. ХБОТ увеличава растежа на клетките, които образуват възстановителна тъкан (фибробластна пролиферация)

Клиничните проучвания показват, че няколко дни след травмата се получава миграция на фибробласти (клетки на съединителната тъкан, отговорни за производството на колаген) към увредената област. След това тези клетки се делят и репликират, произвеждайки големи количества колаген (съединителна тъкан, използвана за възстановяване на увредените тъкани), която действа като градивен елемент за заздравяването на тъкани и рани.
Развитието и миграцията на фибробластите се подсилват от притока на кислород от хипербарната кислородна терапия, което от своя страна подпомага действието на тези клетки, които играят важна роля в процеса на оздравяване/възстановяване.

8. ХБОТ подпомага рехабилитацията на белезите

Намаляването на на кислорода, достигащ до клетки като фибробластите, уврежда тяхното действие, като по този начин засяга заздравяването на тъканите, удължава времето за лечение и понижава качеството на развитата или възстановена тъкан, което от своя страна значително намалява силата ѝ.
Лечението се засилва при рани/увреждания, които се третирани с хипербарна кислородна терапия поради нуждата от наличието на кислород за клетките и тъканите, отговорни за процеса на оздравяване.

9. ХБОТ повишава здравината на тъканите

Поради повишената концентрацията на кислород в кръвта по време на хипербарната кислородна терапия, клетките по-отдалечени от кръвоносните съдове са по-адекватно снабдени с кислород. Хипербарната кислородна терапия позволява увеличен достъп на кислород до по-отдалечените области, позволявайки на фибробластите да изпълняват своята част от процеса на оздравяване на увредените тъкани по-бързо като покриват по-голяма площ.
Хипербарната кислородна терапия насища кръвната плазма с кислород, което от своя страна достига до областите на увреждане/нараняване с по-голяма ефективност от червените кръвни клетки, oсигурявайки на всички клетки и тъкани необходимото средство за лечение – кислород. Клетките отговорни за образуването на белега нужен за оздравяването са в състояние да изпълнят процеса по-бързо, което води и до по-здрава тъканна цялост.

10. ХБОТ повишава растежа на нови кръвоносни съдове (Ангиогенеза)

Травмата или увреждането на тъканите също води и до увреждане и разрушаване на поддържащата структура на кръвоносните съдове. Процесът на оздравяване е зависим от тези структури за снабдяването с кръв, съдържаща клетките и хранителните вещества, които осъществяват и позволяват лечението, както и отстраняването на увредените клетки, отпадъчните продукти и чуждите микроорганизми.
Изследванията показват, че лечението с хипербарна кислородна терапия значително увеличава броя и размера на кръвоносните съдове в увредените тъкани и раните. Това позволява процеса на оздравяване да настъпи по-бързо, ускорявайки възстановяването на нараняването.

11. ХБОТ повишава нивата на кислород в тъканите (Хипероксия)

С увеличаването на наличния кислород в резултат на кръвта, която е силно наситена с кислород и увеличеният брой кръвоносни съдове, поради създаването на нови както и заздравяването на увредените такива, тъканите и клетките биват силно наситени с кислород.

12. ХБОТ увеличава областта на кислородното оросяване около раните

Кислородното оросяване около раните и наранените тъкани се увеличава значително, когато кръвоснабдяването в тези зони притежава по-голямо от нормалното ниво на кислород в кръвната плазма, както и този пренасяне от червените кръвни клетки. Кислородът съдържащ се в кръвната плазма е по-достъпен отколкото този, който се пренася до тъканите и клетките на раната/увредената област от червените кръвни клетки, този метод за снабдяване с кислород е не толкова трудоемък и изисква по-малко количество енергия.
Клетките участващи в процеса на заздравяване са силно зависими от кислорода за да изпълняват своите лечебни функции и тази повишена нужда от кислород в зоната около раните поради увеличения брой лечебни клетки на това място бива посрещната от повишеното кислородно насищане на кръвта в следствие на хипербарната кислородна терапия.

13. ХБОТ стимулира растежа на нови капиляри

По време на травма или увреждане, микроциркулацията и кръвоносните ѝ съдове (капиляри) са от жизненоважно значение за процеса на оздравяване заради снабдяването с хранителни вещества и кислород и отстраняването на отпадъчните продукти, за да могат клетките отговорни за лечението успешно да завършат работата си.
Растежът на нови и възстановяването на повредените капиляри в увредените тъкани се стимулира от хипербарната кислородна терапия, осигурявайки повишена наличност на кислород в тези области. Повишеният достъп до кислород и повишеното налягане, използвани в хипербарната камера, са отговорни за стимулирането на растежа на нови капиляри и възстановяването на съществуващите.

14. ХБОТ подобрява оцеляването на тъканите в „сивата зона“ при рана от смачкване.

„Сивата зона“ при нараняванията от смачкване може да бъде дефинирана като мястото между тъканите, които очевидно са необратимо повредени и тези, които са незасегнати. Тъканите от „сивата зона“ се повлияват добре от увеличеното снабдяване с кислород, подобреното кръвообращение и кръвоснабдяване. Това са факторите, които ще позволят на тъканите от „сивата зона“ да бъдат спасени и възстановени.
Доказано е че хипербарната кислородна терапия поддържа оксигенацията на тъканите в областта на „сивата зона”, което води до по-добри крайни резултати.

15. ХБОТ увеличава производството и подобрява дейността на остеобластите и остеокластите

Остеобластите са клетки отговорни за образуването на кост, а остеокластите са клетките отговорни за костната резорбция. Двата вида клетки работят заедно за да образуват кост и да контролират количеството на костната тъкан.
Осигуряването на повишени нива на кислород дава възможност за увеличаване на производството на тези клетки и им позволява да извършват по-адекватно възстановяването изграждането на костите чрез намаляването на отока и стимулирането на растежа на нови кръвоносни съдове в микроциркулацията.

16. ХБОТ подобрява костната регенерация

Когато възпалителният процес, подуването и отокът се остранят по-бързо, възстановяването и регенерацията на костите може да започне по-бързо.
С увеличаване на кръвоснабдяването и наличието на кислород, тъканите и клетките отговорни за костната регенерация са в състояние да изпълняват задачите си по оздравяването по-ефективно, което води до ускорено възстановяване и по-добри резултати.

17. ХБОТ помага в предотвратяването на инфекции

Изследванията показват, че по-ниските нива на кислород в тъканите и раните увеличават вероятността за инфекция. Промените в оксигенацията на раната и тъканите влияят силно върху имунитета на раната.
Наличието на подобрено или повишено снабдяване на тъканите с кислород намалява случаите на инфектирани рани, понеже клетките отговорни за превенцията и възстановяването от инфекции са зависими от кислород, следователно допълнителният кислород е от полза за процеса на оздравяване.

18. ХБОТ увеличава производството на бели кръвни клетки

Основният фактор в имунния отговор на организма са белите кръвни клетки. Осигуряването на повишен достъп на кислород до тялото увеличава производството на бели кръвни клетки, което помага на имунния отговор на организма.
Високата доза кислород, приложена с налягане по-голямо от морското (хипербарна кислородна терапия), стимулира и активира имунния отговор на организма.

19. ХБОТ подобрява способността на белите кръвни клетки да отстраняват бактерии и отпадъчни продукти (левкоцитна активност)

При лиспата на кислород или в хипоксна среда (недостиг на кислород в тялото) действието на белите кръвни клетки намалява. Това от своя страна създава значителна заплаха от инфекция, тъй като имунният отговор на организма е нарушен.
Повишеното снабдяване с кислород, предлагано от хипербарната кислородна терапия, помага за убиването на бактериите чрез подобряване на функцията на левкоцитите (тип бели кръвни клетки).

20. ХБОТ усилва дейността на антибиотиците

Изследванията показват, че периодите на хипероксия (повишеното нива на кислород в тъканите) и хипербарна кислородна терапия са повлияват активността на някои антибиотици, повишавайки тяхната ефективност. Това позволява активната инфекция да се разреши по-бързо.

21. ХБОТ разрушава вредните бактерии (антимикробен ефект)

Хипербарната кислородна терапия осигурява директен бактерициден (вещество, което убива бактериите) и бактериостатичен (възпрепятства растежа на бактерии) ефект срещу бактериите, заради генерирането на свободни кислородни радикали. Тези свободни радикали могат да повредят мембраните на бактериите, което ги убива или прави неефективни. За анаеробните (без кислород) организми тази високо-кислородна среда е токсична и те не могат да оцелеят.

22. Хипербарни оксигениращи ефекти на кръвния поток

Нормален кръвен поток
Във въздуха, който дишаме има 21% кислород и белите ни дробове прехвърлят този кислород към нашите червени кръвни клетки (чрез хемоглобина). Тези пълни с кислород червени кръвни клетки се пренасят през тялото чрез плазмата (течност), която преминава през кръвоносните съдове. Кислородът се разпространява в заобикалящата тъкан, гарантирайки че се доставя до там където е най-необходим.

Ограничения приток на кръв (исхемия) причинява хипоксия
Когато има ограничение (оклузия) в кръвния поток, дължащо се на хирургическа интервенция, заболяване или нараняване, червените кръвни клетки запушват кръвоносния съд и не могат да доставят кислород към клетките от другата страна на оклузията. Това причинява подуване и лишава мястото от кислород, причинявайки хипоксия (липса на кислород); когато това се случи, тъканите започват да се разпадат. Хипоксията предизвиква „апоптоза“ (програмирана клетъчна дегенерация – сгъстяване и групиране на увредени нервни клетки, обградени от здрави нервни пътеки). Апоптозата променя пластичността (способността на тялото да се възстановява). Апоптозните тела и променените ДНК частици се срещат в аваскуларната исхемична област с повишени инхибиторни биохимични фактори (белтъци), изпускани в увредените части на мозъка и гръбначния мозък, което води до допълнително влошаване. Апоптозата се наблюдава при всички невродегенеративни заболявания, включително при уврежданията на мозъка и гръбначния стълб . Апоптозата стимулира цикъла на продължителна дисфункция, дегенерация и смърт на нервите.

Хипербарна оксигенация
Дишането на 100% кислород под налягане кара кислород да се разтваря в кръвната плазма. Богатата на кислород плазма преминава ограничението, разтваряйки се до 3 пъти по-навътре в тъканите. Компресираната среда помага да се намали подуването и дискомфорта, като същевременно осигурява на тялото поне 10-15 пъти повече кислород от обикновено за да помогне за възстановяването на тъканите, увредени от първоначалната оклузия или последващото хипоксно състояние. Хипербарната оксигенация (ХБОТ) директно увеличава наситеността на кислород в тъканите, забавя и спира апоптозата причинена от хипоксията – възстановявайки кръвоснабдяването към увредената област чрез растежа на нови капилярни мрежи (неоваскуларизация), които позволяват на тялото да промени хода и въздействието на болестния процес.

Невроваскуларна регенерация
ХБОТ мобилизира циркулиращите стволови клетки в тялото. Американския журнал по физиология – Физиология на сърцето и кръвообращението (ноември 2005)] съобщава за еднократно 2-часово излагане на ХБОТ при 2 АТМ удвоява циркулиращите CD34 + прогениторни стволови клетки (първични клетки, насочени към спасяването и възстановяването на повредени структири ); и при приблизително 40 часа ХБОТ циркулиращите CD34 + клетки се увеличават осем пъти (800%).